Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku

Scientific Writing Camp přilákal doktorandy, včetně zahraničních, ze všech fakult

Scientific Writing Camp přilákal doktorandy, včetně zahraničních, ze všech fakult
Vyšší zájem ze strany doktorandů, zapojení všech fakult, účast zahraničních studentů i zahraničního mentora. To jsou některé z novinek druhého ročníku Scientific Writing Camp, který 23. a 24. dubna uspořádala na VŠB-TUO zdejší PhD Akademie.

Doktorandi z různých oborů se propojili do čtyř týmů a našli společná výzkumná témata. Ve spolupráci chtějí pokračovat i v následujících měsících a výsledky ideálně publikovat.

Dvoudenního setkání se zúčastnilo celkem 22 studentů doktorského studia, polovinu tvořili zahraniční doktorandi. „Vzhledem k tomu jsme na rozdíl od předchozího ročníku ten letošní vedli v angličtině. Měli jsme tu čest přivítat i zahraničního mentora, jímž byl osvědčený lektor PhD Akademie a nezávislý konzultant pro politiku výzkumu a vysokoškolského vzdělávání Conor O´Carroll. Zatímco do prvního ročníku Scientific Writing Campu se zapojilo 18 doktorandů ze tří fakult a Centra energetických a environmentálních technologií (CEET), tentokrát byly zastoupeny všechny fakulty i CEET. Moc nás těší, že povědomí o této akci se rozšiřuje a zájemců z řad doktorandů přibývá,“ uvedla administrátorka PhD Akademie Lucie Hofrichterová.

Při hledání takzvané výzkumné mezery, návrhu metodologie či cíle výzkumu doktorandům poskytovali podporu mentoři z řad zkušených výzkumníků. Stejně jako v předchozím ročníku mezi nimi nechyběla Daniela Plachá z Centra nanotechnologií CEET. „Už předchozí Scientific Writing Camp byl velmi úspěšný, ale letos se podařilo odstranit i některé drobné zádrhele z minula a organizace byla bezvadná. Také studenti perfektně pracovali. Moc se mi líbí, jak dokázali týmově pracovat, propojovat nejrůznější obory a najít společné téma. V jedné ze skupinek byli zástupci až pěti různých oborů. Myslím, že je to opravdu nadějná generace vědců,“ uvedla Plachá.

Dobrá zkušenost předchozího ročníku přispěla k tomu, že se i na letošní SWC opět přihlásil spolu s dalšími kolegy z Centra nanotechnologií CEET Pavel Czernek. „Na základě tehdejší spolupráce vznikl článek, který je nyní ve fázi recenzního řízení v dobře citovaném časopise. Věděli jsme tedy, do čeho jdeme, a řekli si, že by mohla vzniknout další interdisciplinární spolupráce a společný výzkum,“ prozradil Czernek. Mladí vědci z CNT, kteří se zabývají například syntézou nanomateriálů, se propojili s kolegy z Fakulty strojní.

Naopak zcela novou zkušeností byl SWC pro Vojtěcha Koňaříka z Ekonomické fakulty. „Na akci jsem se přihlásil zejména proto, že jsem si chtěl rozšířit obzory, poznat další doktorandy a seznámit se s novými lidmi. Protože mě zajímá interdisciplinární výzkum, chtěl jsem zjistit, jaké jsou na naší univerzitě možnosti větší mezioborové spolupráce a jak se oborová pestrost dá aplikovat ve výzkumu,“ řekl Koňařík.

Vítězství si nakonec odnesl mezinárodní tým složený z doktorandů z FEI a Ekonomické fakulty, kteří pracovali na návrhu e-learningové aplikace pro vzdělávání v oblasti finančního rozhodování. „Řešení je inovativní v tom, že využívá zpětnou vazbu ze senzorů pro měření tepové frekvence (chytrých hodinek), která odráží emoce při rozhodování v náročných situacích. Pro mě to byla skvělá příležitost setkat se a spolupracovat se studenty z jiných fakult a center napříč obory, což považuji za největší benefit celé akce,“ uvedl člen vítězného týmu Robert Šamárek.

 Výsledky:

1. místo - tým NeuroSheep (odměna 10.000 Kč/osoba)

Bahate  Maidiya, Jialei Xiong, Robert Šamárek, Kateřina Barnová a Martina Ládrová

 

2. místo - tým NanoExplorer (odměna 5.000 Kč/osoba)

Martin Mánek, Jakub Zágora, Zuzana Vilamová, Pavel Czernek, Štěpán Pravda

 

Sdílené 3. místo - týmy EcoMarkEngee Group a WasteAters (2.000/osoba)

Hamed Afsoobiria, Khaled Mohamed, Musenda Oscar Kambole, Thi To Loan Nguyen, Vendula Prokopová, Kristýna Stromská

Dominik Jursa, Marek Miškay, Radoslav Gandel, Vojtěch Koňařík, Markéta Vašinková

Text: Martina Šaradínová
Foto: Petr Havlíček

Vloženo: 25. 4. 2024
Kategorie:  Aktuality
Útvar: 9320 - Řízení VaV + PhD Akademie
Zpět